Start > Gårdsbutiker > Detaljer om Sivans Osthandel

Sivans Osthandel - detaljsida

Sivans Osthandel

Sivans Osthandel

Hela hennes liv har präglats av ost, och inte bara hennes. Yrket har gått i arv till kvinnorna i släkten sedan 1875. Historien börjar på Korpegården i Järpås söder om Lidköping. -Min morfars mor Kristina arbetade på Korpegårdens Mejeri och fick där en oäkta son som var min morfar, berätter Sivan. Morfar växte upp i mejeriet bland mejerskorna. - Kristina var sparsam och kunde så småningom köpa en egen gård med mejeri. Den övertog morfar när han gifte sig med sin älskade Hanna, som var mejerska. Deras liv var slitsamt men lyckligt, ända till den hemska dag dåmorfar dog av blodförgiftning. Sex år senare dog Hanna av brusten blindtarm och hennes 4 små barn var utackorderade i olika gårdar medan gården och mejeriet arrenderades ut. När min mamma Anna och hennes bror Einar blev myndiga tog de tillbaka gården och drev den sedan i många år, fortsätter Sivan att berätta. 1937 gifte sig Anna med Arthur Emilsson de flyttade till Kronogården i Gösslunda som de arrenderade. Där fortsatte Anna med osthanteringen. I rask takt föddes 3 döttrar, Sivan, Sickan och Gullan varav Sivan är äldst. Anna Emilsson sålde ost på torget i Lidköping i 51 år. När Sivan föddes 1939 och Anna som vanligt skulle till torget var barnomsorgen inte uppfunnen så Sivan fick ligga i en trälåda med halm och fårskinn och kunde lånas hem av snälla tanter. Men inte längre än till kl. 16 för då var torghandeln slut. -När jag kunde räkna till 20 fick jag göra allt, säger Sivan. 1974 tog Sivan över osthandeln efter sin mor. Då flyttades oströrelsen till Tråvad där Sivan gifte sig med Mauritz Johansson. De fick döttrarna Maria och Sofia. Sivan hade tll början en butik i huset på Idrottsgatan 2 i Tråvad. I 23 år har hon stått på torget i Vara tordag- lördag. Numera har hon hjälp av sin syster Sickan som står på torget. Ostarna sköter hon som vanligt i sitt ombyggda garage i Tråvad, numera har hon en lärling, det är yngsta dottern Sofia som ska läras upp för att förhoppningsvis lära sig konsten att lagra svenska hårdostar till smakrika delikatesser.

Produkter

Herrgård, Boxholms kryddost, Cheddarost, Greveost, Gäsene Special, Bondmora 1kg, Sjuhäradsost, Kadettost, Prästost, Sveciaost, Billingeost, Västgöta kloster svart, Bondmora helvaxad 1kg, Ädel special kvibille, Gräddädel kvibille, Brie Chateau. I vårat lila bageri bakar vi bröd som passar bra till våra lagrade hårdostar och dessertostar. Egen surdeg ligger till grund för många av våra bröd. Chokladpraliner.

Kontakt

Postadress: Idrottsgatan 2 534 92 Tråvad
Telefon: 0512-204 55
E-post: sofia@sivansost.se
Hemsida: http://www.sivansost.se/
Öppettider: Torsdag 10.00-17.00, Fredag 10.00-18.00, Lördag 10.00-13.00

VägbeskrivningSe kartaLänk: Sivans Osthandel


   Sök gårdsbutiker via karta


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar