Start > Gårdsbutiker > Kommentar om Jarse ost

Jarse ost, kommentarer och synpunkter

Jarse ost


Osttillverkning

Mjölken jag får till mejeriet pastöriserar jag och kyler ner för att sen syratillsättningen skall bearbeta mjölken. Sedan tillsätts ostlöpe och ett koagel bildas. Mögelkultur måste också tillföras mjölken om sådan ost skall tillverkas. Detta mögel som jag tillsätter är ett speciellt ostmögel från det stora ostlandet Frankrike. När koaglet är stabilt så bryter man det i kuber som sedan hanteras men varsamhet och känsla. Ofta rörs det för hand i ostgrytan under ett par timmar för att få just de fina ostkorn som ger den finaste osten som kunden förtjänar. Det är ett rogivande arbetsamt hantverk. Blir sedan kunden överförtjust är lyckan fullkomlig!

Ett hantverk

Förr i tiden tillverkades det ost för hand i nästan varenda liten by i Sverige. På den tiden samlade man ihop mjölken från byns alla kor, ystade och delade sedan på den ost som blev. Idag tillverkar vi i vårt mejeri fortfarande ost för hand, men till skillnad från förr så räcker idag mjölken från gårdens egna kor.

Produkter

Blåmögelostar, Camenbert, Suverän blue, Färskosten Marta och Mira, Järsvö ostkaka, Hicklackmaran, Kung blå, Fröken vit, Kalvdans, Salladsostar, Lamä

Kontakt

Postadress: Hiklackvägen 4 820 40 Järvsö
Telefon: 0651-612 38, 0730-48 79 65
E-post: info@jarseost.se
Hemsida: http://www.jarseost.se/
Öppettider:

Vägbeskrivning



Se karta


Länk: Jarse ost



Kommentarer


Lägg till en Kommentarer


Kommentar
Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)




   Sök gårdsbutiker via karta


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar