Start > Gårdsbutiker > Kommentar om Mandelmann

Mandelmann, kommentarer och synpunkter

Mandelmann


Mandelmanns trädgårdar är ett jord- och skogsbruk om som alltsedan starten 1997 drivs ekologiskt enligt KRAVs regler.

Vi som bor och arbetar här på gården Djupadal heter Gustav och Marie Mandelmann och vi har fyra barn; Aron, Tora, Disa och Joel.

Vi odlar tomat och gurka i kallväxthus, grönsaker, frukt och blommor på friland och föder upp vinterlamm. Gården har ca 140 tackor av köttras, huvudsakligen svea-rasen (korsningsras mellan texel, finull, mjölkfår mm). Gården är självförsörjande på både grov- och kraftfoder.

Övriga djur på gården är rödkullekor, linderödsgrisar och värphöns. Dessutom har vi två border-collie vallhundar, Saffran och Muskot, som hjälper oss i det dagliga arbetet med fåren och skånska råttehunden Siri som är bra på att fånga möss och sorkar. Hönsen lever i fyra stycken mobila hus som flyttas runt där de bäst behövs för stunden.

Både grisar och höns ingår i växtföljden där den ideala gången är som följer; efter grönsaksskörd på ett stycke flyttas hönsen dit där de äter skörderester och insekter, efter ca 1-2 veckor avlöses de av grisarna som tar det som hönsen ratat, ogräs och annat grönt, och de vänder också på jorden så att till exempel kvickrot torkas ut och försvagas. Därefter harvas jorden och är redo för en ny gröda eller vintervila.

I maj, när lamningen börjar bli färdig, övergår arbetet mer och mer till grönsaksodlingen som är den andra viktiga delen i lantbruksföretaget. I kallväxthuset om ca 500 kvm odlas tomater, gurka, meloner och kalebass i jord som lammen just nyligen lämnat ifrån sig (och gödslat upp). På friland finns plats för sallat, lök, vitlök och i den inre trädgården, haven, växer blommor och det som kommer att ingå i årets produktion av örtsalt. I dammarna växer vattenkrasse och näckrosor, till nytta och lust.

Gården Djupadal är på ca 60 hektar varav omkring hälften är naturbetesmarker på Rörums backar, gränsande till Sträntemölla- och Forsemöllas naturreservat. Betesmarkerna, som hävdats i flera hundra år, är rika på örter och blomster såsom gullviva, backsippa och mandelblom!.

Åkermarken, som utgörs av lättare jordarter med inslag av lera, är på 17 ha och odlas enligt ekologiska principer. Skogsarealen, med bok-, gran- och lärkträd, utgör ca 10 ha och sköts enligt en sk. grön skogsbruksplan där man låter minst 10 % av skogen brukas mer extensivt. Dessutom finns fem dammar som anlagts för att främja den biologiska mångfalden och som en direkt konsekvens av våtmarkerna har både lövgrodor och backsvalor etablerat sig här.

Om gården Djupadal
Gården Djupadal och dess marker är i princip intakta alltsedan det s.k. laga skiftet genomfördes i Rörum på 1860-talet. Gården flyttades då från byagatan hit till dalen där flera erkänt goda vattenkällor fanns. Först återuppbyggdes ladugården och inte förrän 1873 stod boningshuset klart. Under i princip hela nittonhundratalet brukades sedan gården inom en och samma familj och produktionen var den gängse för Skåne; mjölk. fläsk, betor och spannmål. Hästen var den självklara dragaren av plog och harv.

Inom gården finns flera sevärda platser såsom "lahöjen" som med sina 84 meter över havet utgör Rörums högsta punkt, dessutom finns bronsåldershögen Skallahögbjer med sitt majestätiskt ensamma hagtornsträd inte långt därifrån. En uråldrig s.k. hålväg kan än idag skönjas när den slingrar sig uppför kullarna mot Forsemölla kvarn.

Produkter

Ett femtontal olika tomatsorter, kort och lång slanggurka, chilifrukter, basilika. Sortiment från friland: olika sorters huvudsallat som batavia och ekbladsallat, ruccola, lök, vitlök, rödbetor, morötter, sommarkål, mangold, kronärtskockor, bönor, majs, örter och blommor. Från sensommaren och framåt har vi också äpplen, plommon och päron.

Kontakt

Postadress: Djupadal Rörum, 272 95 Simrishamn
Telefon: 0414 244 48
E-post: kontakt@mandelmann.se
Hemsida: http://www.mandelmann.se/
Öppettider: Fredagar och lördagar 10-18 från 27 juni till 4 oktober

Vägbeskrivning

Vi finns i Rörum, en by längs kustvägen mellan Kivik & Simrishamn.

Se karta


Länk: mandelmann.seKommentarer


Lägg till en Kommentarer


Kommentar
Ditt namn

Emejl (kommer inte att visas)

Ange resultatet av 3 + 4 (spamskydd)
   Sök gårdsbutiker via karta


Norrbotten Västerbotten Jämtland Västernorrland Gävleborg Dalarna Värmland Örebro Västmanland Uppsala Stockholm Södermanland Västra Götaland Östergötland Jönköping Halland Skåne Kronoberg Blekinge Gotland Kalmar